Tuesday, November 25, 2008

White Album ... συνέχεια

Πριν δηλώσει χρεοκοπία κάποιος, πρέπει να ψάξει στην αποθήκη του. Μπορεί να είναι εκατομμυριούχος και να το αγνοεί. Συνέβη στον Κόλιν Μακντόναλντ, τεχνικό του BBC, ο οποίος ανακάλυψε κρυμμένο θησαυρό στην ντουλάπα του.

Μία αυθεντική κόπια του White Album των Beatles, σε μπλε βινύλιο και υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, την οποία είχε αγοράσει το '78 ενώ δούλευε ως οδηγός σε ένα από τα φορτηγά εργοστασίου παραγωγής δίσκων.

Το εργοστάσιο τύπωνε μία ειδική παραγγελία για το διπλό άλμπουμ, που είναι γνωστό σ' όλο τον κόσμο από το απλό εξώφυλλο του ως The White Album, αλλά ειδικά εκείνη την ημέρα τύπωνε και ένα άλμπουμ της Λίντα Ρόνσταντ σε μπλε βινύλιο.

Ο Κόλιν πήρε άδεια να αλλάξει τις «μήτρες» και να τυπώσει ένα μοναδικό κομμάτι του White Album, που πρωτοείχε βρεθεί στους καταλόγους επιτυχιών σε μπλε χρώμα.

Αργότερα συνάντησε τον ΜακΚάρτνεϊ και ζήτησε να του το υπογράψει. Σήμερα, ένας ειδικός στις δημοπρασίες του Σόθμπις δηλώνει αδυναμία να δώσει στο άλμπουμ έστω μία τιμή εκκίνησης.

Οι οπαδοί των Beatles και οι κυνηγοί «θησαυρών» στις δημοπρασίες έχουν τον λόγο. Και μάλιστα έναν λόγο ιδιαίτερα ακριβό.

White Album - The Beatles


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 23 Νοεμβρίου 2008, ακριβώς σαράντα χρόνια και μία μέρα μετά την πρώτη του κυκλοφορία, έληξε η διαδικτυακή δημοπρασία ενός σπανίου αντιτύπου του διάσημου «White Album» των Beatles. Ο δίσκος βινυλίου με τον «χρυσό» αύξοντα αριθμό «Νο 0000005» πουλήθηκε στην ασύλληπτη τιμή των 19.201 λιρών Αγγλίας, ήτοι 22.765 ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας του ebay και διήρκησε δέκα μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπεβλήθησαν ογδονταέξι προσφορές από εικοσιτέσσερις συμμετέχοντες, εκτοξεύοντας την τιμή του δίσκου σε ιλιγγιώδη ύψη. Το γεγονός επιβεβαιώνει παρατηρημένη τάση που δεν εκπλήσσει, καθώς οι οδηγοί σπανίων δίσκων έχουν επανειλημμένα καταγράψει τις υπερβολές αναλόγων διαδικτυακών δημοπρασιών.
Το τεύχος του Νοεμβρίου 2008 του Record Collector περιείχε ένα αφιέρωμα στους 200 σπανιότερους δίσκους όλων των εποχών που «κόπηκαν» στην Αγγλία. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του βρετανικού περιοδικού, η πρώτη θέση ανήκει στο άλμπουμ των Beatles γνωστό και ως «White Album». Την επιμέλεια του εξωφύλλου είχε αναλάβει ο καλλιτέχνης Richard Hamilton, ο οποίος συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα να αριθμήσει όλα τα αντίτυπα αυτού του δίσκου, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «την ειρωνεία μιας αριθμημένης έκδοσης περίπου πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων».

Το διάσημο «White Album» θεωρείται το πιο συλλεκτικό βρετανικό άλμπουμ και η αξία της εκάστοτε «κόπιας» αυξάνεται, ανάλογα με το πόσο μικρός είναι ο αύξων αριθμός του εξωφύλλου. Κατά την εκτίμηση των ειδικών του Record Collector, καθένα από τα πρώτα δέκα αντίτυπα κοστίζει τουλάχιστον 5.000 λίρες Αγγλίας, ενώ σε δημοπρασίες μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000. Τα δε αντίτυπα με αριθμό 11 έως 1000 εκτιμήθηκαν στην τιμή των 1.000 λιρών Αγγλίας, έκαστο.

Ο εξειδικευμένος πωλητής από την Αυστρία, που διέθεσε το αντίτυπο με αριθμό 5 σε δημοπρασία στο ebay, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τον μικρότερο διαθέσιμο προς πώληση ως τώρα, καθώς τα τέσσερα πρώτα αντίτυπα είχαν δοθεί στα τέσσερα «Σκαθάρια», ενώ το πρώτο αντίτυπο επέμεινε να το κρατήσει ο ίδιος ο John Lennon.

Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου 2012


Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, η οργανωτική επιτροπή έχει βαλθεί να πραγματοποιήσει μία από τις πιο θεαματικές συγκεντρώσεις μουσικών στην Ιστορία. Ήδη οι Rolling Stones βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, αλλά ο Mick Jagger, επιδιώκοντας να δημιουργήσει κάτι το εντυπωσιακό, θέλει να προσκαλέσει στη σκηνή και τους Jimmy Page, David Bowie, Van Morrison και David Gilmour. Οι τρεις πρώτοι φέρεται να έχουν ήδη εμπλακεί στη διαδικασία των τελετών.

Ακόμα πιο φιλόδοξο είναι το σχέδιο να συμμετέχουν και οι δύο εναπομείναντες Beatles, Paul McCartney και Ringo Star, κάνοντας πράξη το μεγαλύτερο supergroup όλων των εποχών.

Monday, November 24, 2008

AMY WINEHOUSE


Ο Keith Richards των Rolling Stones ονόμασε την Amy Winehouse όταν ρωτήθηκε για τους αγαπημένους του τραγουδιστές τελευταία. Επίσης τη συμβούλεψε να μείνει μακριά από τις καταχρήσεις.

"Υπάρχει μόνο μία (τραγουδίστρια), εκείνο το κορίτσι, η Amy. Υπόψιν ότι δεν θα μείνει για πολύ εδώ γύρω αν δεν βάλει τα πράγματα με τον εαυτό της σύντομα. Η Amy πρέπει να είναι έξυπνη", δήλωσε ο Richards. "Δεν κάνω κήρυγμα. Αλλά ήμουν εκεί και αυτό πρέπει να το λες στους άλλους".

Ο Keith Richards, μιλώντας σε βρετανική εφημερίδα, σύγκρινε τα προβλήματα της Amy Winehouse με αυτά που είχαν οι Rolling Stone το 1970. "Είχε καταλάβει πλήρως τις ζωές μας δημιουργικά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα", θυμάται ο κιθαρίστας. "Έπρεπε να τρώμε όλο το χρόνο μας έχοντας να κάνουμε με την αστυνομία. Εϊναι το ίδιο που έχει συμβεί με την Amy Winehouse".

Παρόμοιες δηλώσεις για την ίδια τραγουδίστρια είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και ο Ringo Starr.

Thursday, November 13, 2008

Οι Residents στην Ελλάδα


Μία από τις σημαντικότερες μπάντες της αμερικανικής avant-garde μουσικής, θα φιλοξενήσει η χώρα μας το Σαββατοκύριακο 15&16 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το συγκρότημα Residents, οι οποίοι θα εμφανιστούν στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 15 ενώ την Κυριακή 16 Νοεμβρίου θα κατηφορίσουν στο Παλλάς στην Αθήνα. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους tour, που γίνεται με αφορμή το νέο τους άλμπουμ με τον τίτλο "The Bunny Boy".Το πρόγραμμα των εμφανίσεων αναλυτικά.