Τρίτη, Μαΐου 21, 2013

Ray Manzarek


Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών  ο Ray Manzarek. Γεννημένος στο Chicago στις 12 Φεβρουαρίου 1939  σπούδασε στη σχολή κινηματογραφίας του UCLA όπου και γνωρίστηκε με τον Jim Morrison. Μαζί δημιούργησαν το συγκρότημα που ονόμασαν  The Doors, εμπνευσμένοι από το μυθιστόρημα The doors of perception του Aldous Huxley, τα τραγούδια των οποίων έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο χώρο της  rock. Συνέθεσε τα περισσότερα κομμάτια της μπάντας, ενώ  τα πλήκτρα που έπαιζε αποτελούν σήμα κατατεθέν της μουσικής του συγκροτήματος. Μετά τη διάλυση των Doors ακολούθησε σόλο καριέρα στην οποία ξεχώρισε η διασκευή στα Carmina Burana του Carl Orf.

Δισκογραφία Ray Manzarek
με τους Doors
1967 The Doors
1967 Strange Days
1968 Waiting For The Sun
1969 The Soft Parade
1970 Morrison Hotel
1971 L. A. Woma
1972 Full Circle
1978 An American Prayer
solo
1973 The Golden Scarab
1974 The Whole Thing Started With R'n'R Now It's Out Of Control
1977 Nite City
1978 Golden Days Diamond Night
1983 Carmina Burana
2006 Love Her Madly
2008 Ballads Before The Rain
2011 Translucent Blues

video

video

Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

Δημοπρατείται σπάνια κιθάρα των Beatles


Μια κιθάρα των θρυλικών Beatles με την οποία έπαιξαν συνθέσεις τους, ο John Lennon και ο George Harrison, τα δυο μέλη του συγκροτήματος που δεν είναι εν ζωή, θα δημοπρατηθεί το Σάββατο 18 Μαίου 2013 στο Hard Rock Cafe της στη Νέας Υόρκης, σε μια δημοπρασία του οίκου Julien.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους ειδικούς του οίκου δημοπρασιών, η κιθάρα του θρυλικού συγκροτήματος μπορεί να "πιάσει" στον πιθανό αγοραστή, τιμή μέχρι και 300.000 δολάρια. Η συγκεκριμένη κιθάρα δόθηκε από τον αείμνηστο John Lennon σε ένα ηχολήπτη της Apple Records το 1967.
Κατά τη διάρκεια αυτής της δημοπρασίας θα εκτεθούν προς πώληση αντικείμενα ή αναμνήσεις, που ανήκαν στον Elvis Presley, τον David Bowie και τον Michael Jackson.

video

Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

Beatles


Ένα σπάνιο, υπογεγραμμένο αντίτυπο του άλμπουμ των Beatles, «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή - ρεκόρ των 290.500 δολαρίων, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Hollywood Reporter.

Σύμφωνα με το περιοδικό με ειδήσεις από τον καλλιτεχνικό χώρο, το άλμπουμ, το οποίο είχαν υπογράψει και τα τέσσερα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος, αγόρασε χθες Σάββατο άνδρας που ζήτησε να παραμένει ανώνυμος σε δημοπρασία του οίκου Heritage Auctions που εδρεύει στο Ντάλας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το άλμπουμ θα πουληθεί έναντι περίπου 30.000 δολαρίων, αναφέρει το περιοδικό.
Οι Beatles θεωρείται ότι υπέγραψαν το εξώφυλλο του δίσκου γύρω στον Ιούνιο του 1967 όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ.
Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης για υπογεγραμμένο δίσκο του συγκροτήματος ήταν 150.000 δολάρια για ένα αντίτυπο του Meet the Beatles.

πηγή: newsbeast.gr

video

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013

Alvin Lee

He was an inspiration for a generation of guitar players - Leo Lyons
αν και τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο...

Πέρασε στην αιωνιότητα ένας ακόμη μεγάλος μουσικός της rock. Ο Alvin Lee (Graham Alvin Barnes), frontman των Ten Years After, άφησε την τελευταία του πνοή στην Ισπανία στις 6 Μάρτη 2013 από "απρόβλεπτες επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας", όπως γράφτηκε και στην ιστοσελίδα του. Ήταν 68 ετών. Γεννημένος στο Nottingham της Αγγλίας στις 19 Δεκέμβρη του 1944 ξεκινά την μουσική του καριέρα στα 1960 με ένα συγκρότημα που ονομαζόταν Jaybirds. Αργότερα δημιουργεί τη blues-rock μπάντα Ten Years After με τους οποίους θα γίνει γνωστός, θα λάβει μέρος στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock το 1969 και μαζί τους θα περιοδεύσει στις ΗΠΑ  περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη αγγλική μπάντα. Το 1973 θα αποχωρήσει για να συνεχίσει σόλο καριέρα. Υπήρξε βιρτουόζος κιθαρίστας και το παίξιμό του επηρέασε πλήθος μεταγενέστερων μουσικών.

Δισκογραφία Alvin Lee
με τους Ten Years After

1967 Ten Years After
1969 Stonedhenge
1969 Ssssh
1970 Cricklewood Green
1970 Watt
1971 A Space In Time
1972 Rock 'n' Roll Music To The World
1974 Positive Vibrations
1989 About Time
2004 Now
2008 Evolution

solo
1973 On The Road To Freedom
1974 In Flight
1975 Pump Iron
1978 Let It Rock
1979 Ride On
1980 Free Fall
1981 RX5
1986 Detroit Diesel
1990 Zoom
1994 Nineten Ninety-Four
2004 In Tennessee
2007 Saguitar
2012 Still On The Road To Freedom


video


video

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

George Harrison

Μιά μέρα σαν τη σημερινή, στις 25 Φεβρουαρίου 1943 γεννιέται στο Λίβερπουλ ο George Harrison. Θα περάσει στην ιστορία με την συμμετοχή του στη μεγαλύτερη μπάντα όλων των εποχών, των θρυλικων σκαθαριών. Στους Beatles συμμετείχε από τα 15 του, το 1958 και παρέμεινε fab4 έως την διάλυση του συγκροτήματος το 1970. Αποτέλεσε το πρώτο από τα μέλη τους το οποίο ακολούθησε σόλο καριέρα, καθώς πριν τη διάλυση των σκαθαριών είχε ήδη κυκολφορήσει 2 άλμπουμς. 
Ο Harrison πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών στις 29 Νοεμβρίου 2001στο Los Angeles. 
 To 2011 o Martin Scorsese γύρισε το ντοκυμαντέρ Living in the material world με θέμα τη ζωή και την καριέαρ του.



1958-1970 The Beatles
1968-1987 solo
1988-1990 Travelling Wilburys
Στην καριέρα του συμμετείχε ακόμα στα σχήματα: 
The Quarrymen
Delaney & Bonnie
Plastic Ono Band
Badfinger

Δισκογραφία George Harrison

video video

Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

Reg Presley


Σε ηλικία 71 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Reg Presley. Ο τραγουδιστής των Troggs έπασχε τον τελευταίο χρόνο από καρκίνο των πνευμόνων και πέθανε στο σπίτι του στο Andover της Αγγλίας την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1941 στο Andover της νότιας Αγγλίας με το όνομα Reginald Maurice Ball θα γίνει γνωστός από το 1965 ως Reg Presley, προσωνύμιο που του έδωσε ο Keith Altham, δημοσιογράφος της New Musical Express. Από το 1964 σχημάτισε τους Troggs με τους οποίους εμφανιζόταν μέχρι και το 2012. Πέρασε στην ιστορία με τα τραγούδια Wild Thing, With a girl like you, I can't control myself, Love is all around.


 Δισκογραφία Troggs

video

Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2013

David Bowie

Στις 8 Ιανουαρίου 1947 γεννιέται στο Brixton του νότιου Λονδίνου ο David Robert Jones. Θα γίνει γνωστός με το όνομα David Bowie και θα ακολουθήσει ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα μουσικού και ηθοποιού. Για τέσσερις δεκαετίες ο " χαμαιλέων" Bowie κυριαρχεί στο μουσικό στερέωμα, ξεκινώντας με την progressive των 60s, περνώντας στην glam των 70s, την pop των 80s και φτάνοντας στην ηλεκτρονική των 90s και των 00s. Μετά από 10 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ήρθε η ώρα για την  επιστροφή του. Το Μάρτιο του 2013 είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το νέο, 26ο άλμπουμ της καριέρας του, με τίτλο The Next Day. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός και σε πλήθος ταινιών με τις The Man Who Fell The Earth (1976) Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) και Absolute Beginners (1986) να ξεχωρίζουν.

Δισκογραφία David Bowie
1967 David Bowie
1969 Space Oddity
1970 The Man Who Sold The World
1971 Honky Dory
1972 The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars
1973 Alladin Sane
1973 Pin Ups
1974 Diamond Dogs
1975 Young Americans
1976 Station To Station
1977 Low
1977 Heroes
1979 Lodger
1980 Scary Monsters (And Super Creeps)
1983 Let's Dance
1984 Tonight
1987 Never Let Me Down
1989 Tin Machine
1991 Tin Machine II
1993 Black Tie White Noise
1995 Outside
1997 Earthling
1999 Hours
2002 Heathen
2003 Reality
2013 The Next Day

Παρακολουθείστε μέσα από το utube το τραγούδι Where Are We Now?. 
Αποτελεί το1ο single από το άλμπουμ The Next Day
video

Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

protectaoos.blogspot.gr

***** ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ *****

Η "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Αώου" 
σας προσκαλεί σε σύσκεψη πού θα γίνει

Την Κυριακή 18/11/2012 στις 12:00 το μεσημέρι
στο Δημοτικό Κατάστημα Δήμου Ζαγορίου
στους Ασπράγγελους Ζαγορίου

Θέμα σύσκεψης:
 Συγκρότηση & οργανωτική δομή φορέα για την προστασία του Αώου και αποτροπή οποιοσδήποτε μορφής παρέμβασης σε αυτόν.

" Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Αώου"



protectaoos.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2012

Edith Piaf

Στις 11 Οκτωβρίου 1963 και σε ηλικία 48 ετών  πεθαίνει από κίρρωση του ύπατος η γαλλίδα τραγουδίστρια Edith Piaf. Γεννημένη στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1915 με το όνομα Edith Giovanna Gassion, θα γίνει γνωστή με το προσωνύμιο " Môme Piaf " (μικρό σπουργίτι) και θα αποτελέσει εμβληματική φυσιογνωμία για τη γαλλική σκηνή των βαριετέ. Ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα τραγουδώντας στους δρόμους της Pigalle και της Saint Denis πριν μεταπηδήσει στα εκτυφλωτικά φώτα των καμπαρέ των Ηλυσίων Πεδίων. Κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης καριέρας της θα συνθέσει 80 και θα ερμηνεύσει περίπου 200 τραγούδια, με κάποια από αυτά να κατατάσσονται στα δημοφιλέστερα τραγούδια της γαλλικής μουσικής. Το 2006 ο Olivier Dahan γυρίζει τη ζωή της σε ταινία με τίτλο  " La Môme " στην οποία πρωταγωνιστεί η Marion Cotillard, ενώ τη ζωή της πραγματεύονται και οι παλιότερες ταινίες " Edith et Marcel " του 1983 και  " Piaf " του 1974. Στο Παρίσι λειτουργεί και το Musee Edith Piaf όπου εκθέτονται προσωπικά  της αντικείμενα, φορέματα, και η συλλογή της από πορσελάνες. 

video

video

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

Σαν σήμερα ... 28 Σεπτεμβρίου


1991 ... Σε ηλικία 65 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της jazz του 20ου αιώνα, ο MIles Davis.
Bandleader, συνθέτης και τρομπετίστας κατάφερε στην πλέον των σαράντα χρόνων καριέρα του να ενσωματώσει στη μουσική του διαφορετικά στυλ, cool jazz, hard bop, free jazz, fusion, bee bop και να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη jazz μουσική.
Το άλμπουμ "Kind Of Blue" είναι ο δίσκος με τις υψηλότερες πωλήσεις στο χώρο της jazz, έχει γίνει τρείς φορές πλατινένιο και πουλάει 5000 αντίτυπα την εβδομάδα. Χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο άλμπουν της jazz όλων των εποχών.

Μερικά από τα δεκάδες άλμπουμς που είχε ηχογραφήσει στην καριέρα του :

Cool Bird (1947)
Birth Of The Cool (1949)
Blue Period (1951)
Walkin' (1954)
Blue Moods (1955)
'Round About Midnight (1955-56)
Porgy And Bess (1958)
Kind Of Blue (1959)
Seven Steps To Heaven (1963)
On The Corner (1972)
Amandla (1989)
Doo Bop (1992)

video

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2012

Jimi Hendrix

1970 18 Σεπτεμβρίου.
Σε ηλικία 27 ετών πεθαίνει στο Λονδίνο ο Jimi Hendrix (James Marshall "Jimi" Hendrix).
Κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής είχε γεννηθεί στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Seatlle των Ηνωμένων Πολιτειών και ξεκίνησε την καριέρα του τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60 δημιουργώντας τους "The Jimi Hendrix Experience".
Έλαβε μέρος στα τρία μεγάλα φεστιβάλ των 60's (1967 Monterey Pop Festival, 1969 Woodstock Festival, 1970 Isle Of Wight Festival) χτίζοντας το μύθο του που διατηρείται έως και σήμερα και που τον κατατάσσει στους κορυφαίους κιθαρίστες της rock. Ο βιρτουόζος μουσικός είχε ένα μοναδικό τρόπο που έπαιζε κιθάρα, που θα επηρεάσει πλήθος από κιθαρίστες τα επόμενα χρόνια.

Δ Ι Σ Κ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Jimi Hendrix

1967 Are You Experienced
1967 Axis: Bold As Love
1968 Electric Ladyland
1970 Band Of Gypsys
1971 The Cry Of Love
1971 Rainbow Bridge
1972 War Heroes
1974 Loose Ends 



video



Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2012

Paul Kossoff

Σαν σήμερα, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1950 γεννιέται στο Λονδίνο ο Paul Kossoff. Σε ηλικία 15 ετών θα γίνει μέλος στην μπάντα Black Cat Bones, οι οποίοι άνοιγαν τις συναυλίες των Fleetwood Mac του Peter Green. Θα γίνει όμως γνωστός με τους Free στους οποίους συμμετείχε από τον Απρίλη του 1968 παρέα με τον Paul Rodgers και τον Andy Frazer.Θα εμφανιστούν το 1970 στο Isle Of Wight Festival αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και θα γίνουν διάσημοι με το τραγούδι All Right Now. Ο χαρισματικός αυτός κιθαρίστας θα φύγει από τη ζωή μετά από προβλήματα λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στις 19 Μαρτίου 1976 κατά τη διάρκεια της πτήσης Λος Άντζελες - Νέα Υόρκη , σε ηλικία μόλις 26 ετών. Οι φίλοι του τον αποχαιρέτησαν τραγουδώντας του το All Right Now.

Δισκογραφία Paul Kossoff
(με τους Free)
1969 Tons Of Sobs
1969 Free
1970 Fire And Water
1971 Kossoff, Kirke, Tetsu and Rabbit
1972 Free At Last
1973 Heartbreaker

video

Isle Of Wight Festival 1970
video

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2012

Roger Waters

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Σεπτέμβρη του 1943 όταν σε ένα χωριουδάκι της ΝΑ Αγγλίας ερχόταν στη ζωή ο George Roger Waters. Θα ακολουθήσει καριέρα μουσικού και θα γίνει ο ιδρυτής σε μια από τις κορυφαίες μπάντες της progressive - psychedelic rock, των Pink Floyd. Το γκρουπ δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1965 και μαζί με τον Waters που ανέλαβε το μπάσο και το τραγούδι, στη σύνθεση συμμετείχαν ο Richart Wright στα πλήκτρα, ο Nick Mason στα τύμπανα και ο Syd Barrett στην κιθάρα και στο τραγούδι. Τον Δεκέμβρη του 1967 προστέθηκε ως πέμπτο μέλος και ο David Gilmour, ενώ ο Barrett αποχώρησε το 1968. Η μουσική τους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της rock κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένουν ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα.

Δισκογραφία Roger Waters
με τους Pink Floyd
1967 The Piper At The Gates Of Dawn
1968 A Saucerful Of Secrets
1969 O.st. More
1969 Ummagumma
1970 Atom Heart Mother
1971 Meddle
1972 Obscured By Clouds
1973 The Dark Side Of The Moon
1975 Wish You Were Here
1977 Animals
1979 The Wall
1983 The Final Cut
1987 A Momentary Lapse Of Reason
1994 The Division Bell
solo
1970 Music From The Body
1984 The Pros And Cons Of The Wind Blows
1986 When The Wind Blows
1987 Radio K.A.O.S.
1992 Amused To Death
2005 Ca Ira


video


video
video

Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2012

John Phillips

Στις 30 Αυγούστου 1935 γεννιέται στη Νότια Καρολίνα ο John Edmund Andrew Phillips. Ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης θα γίνει αργότερα γνωστός με το όνομα Papa John  και η μουσική του καριέρα θα διαρκέσει πάνω από 40 χρόνια, και θα ολοκληρωθεί με το θάνατό του στις 18 Μάρτη του 2001 σε ηλικία 65 ετών. Υπήρξε ο ιδρυτής των The Mamas & The Papas στη μουσική των οποίων εκφράστηκε η pop κουλτούρα της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ της δεκαετίας του 60.Κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους στάθηκε η εμφάνισή τους στο Monterey International pop Festival τον Ιούνιο του 1967, που σηματοδότησε την αρχή του "καλοκαιριού της αγάπης".

Δισκογραφία John Phillips
με τους Mamas & The Papas
1966 If You Can Believe Your Eyes And Ears
1966 The Mamas & The Papas
1967 The Mamas & The Papas Deliver
1968 The Papas & The Mamas
1971 Monterey International Pop Festival
1971 People Like Us
solo
1970 John Phillips
1970 Brewster McCloud (O.st)
2001 Pay Pack & Follow
2001 Phillips 66
2008 Pussycat
2009 Man On The Moon



video

video

Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2012

Charlie "Bird" Parker

Στις 29 Αυγούστου 1920 στο Κάνσας των ΗΠΑ γεννιέται ο Charlie Parker. Σαξοφωνίστας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της bebop σκηνή της jazz, ήταν γνωστός και με τα ψευδώνυμα "Bird" και "Yardbird". Από τους κορυφαίους μουσικούς, κύρια στη δεκαετία του 1940, με πολλές από τις συνθέσεις του να θεωρούνται ορόσημα για τη jazz. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 35 ετών από αιμορραγικό έλκος και πνευμονία που προήλθαν από χρόνια κατάχρηση ουσιών. Τη ζωή και την καριέρα του σκηνοθέτησε ο Clint Eastwood στην ταινία Bird το 1988.


video