Tuesday, November 25, 2008

White Album - The Beatles


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 23 Νοεμβρίου 2008, ακριβώς σαράντα χρόνια και μία μέρα μετά την πρώτη του κυκλοφορία, έληξε η διαδικτυακή δημοπρασία ενός σπανίου αντιτύπου του διάσημου «White Album» των Beatles. Ο δίσκος βινυλίου με τον «χρυσό» αύξοντα αριθμό «Νο 0000005» πουλήθηκε στην ασύλληπτη τιμή των 19.201 λιρών Αγγλίας, ήτοι 22.765 ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας του ebay και διήρκησε δέκα μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπεβλήθησαν ογδονταέξι προσφορές από εικοσιτέσσερις συμμετέχοντες, εκτοξεύοντας την τιμή του δίσκου σε ιλιγγιώδη ύψη. Το γεγονός επιβεβαιώνει παρατηρημένη τάση που δεν εκπλήσσει, καθώς οι οδηγοί σπανίων δίσκων έχουν επανειλημμένα καταγράψει τις υπερβολές αναλόγων διαδικτυακών δημοπρασιών.
Το τεύχος του Νοεμβρίου 2008 του Record Collector περιείχε ένα αφιέρωμα στους 200 σπανιότερους δίσκους όλων των εποχών που «κόπηκαν» στην Αγγλία. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του βρετανικού περιοδικού, η πρώτη θέση ανήκει στο άλμπουμ των Beatles γνωστό και ως «White Album». Την επιμέλεια του εξωφύλλου είχε αναλάβει ο καλλιτέχνης Richard Hamilton, ο οποίος συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα να αριθμήσει όλα τα αντίτυπα αυτού του δίσκου, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «την ειρωνεία μιας αριθμημένης έκδοσης περίπου πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων».

Το διάσημο «White Album» θεωρείται το πιο συλλεκτικό βρετανικό άλμπουμ και η αξία της εκάστοτε «κόπιας» αυξάνεται, ανάλογα με το πόσο μικρός είναι ο αύξων αριθμός του εξωφύλλου. Κατά την εκτίμηση των ειδικών του Record Collector, καθένα από τα πρώτα δέκα αντίτυπα κοστίζει τουλάχιστον 5.000 λίρες Αγγλίας, ενώ σε δημοπρασίες μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000. Τα δε αντίτυπα με αριθμό 11 έως 1000 εκτιμήθηκαν στην τιμή των 1.000 λιρών Αγγλίας, έκαστο.

Ο εξειδικευμένος πωλητής από την Αυστρία, που διέθεσε το αντίτυπο με αριθμό 5 σε δημοπρασία στο ebay, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τον μικρότερο διαθέσιμο προς πώληση ως τώρα, καθώς τα τέσσερα πρώτα αντίτυπα είχαν δοθεί στα τέσσερα «Σκαθάρια», ενώ το πρώτο αντίτυπο επέμεινε να το κρατήσει ο ίδιος ο John Lennon.

No comments: