Sunday, January 31, 2010

Johnny Rotten


Στις 31 Ιανουαρίου 1956 γεννιέται στο Λονδίνο ο John Joseph Lydon, γιός μεταναστών ιρλανδικής καταγωγής. Θα γίνει γνωστός με το όνομα Johnny Rotten ως τραγουδιστής των Sex Pistols. Της βρετανικής punk μπάντας η οποία με τη μουσική της θα δημιουργήσει αίσθηση στο 2ο μισό της δεκαετίας του ΄70 και θα δώσει νέα ώθηση στη rock μουσική, από την οποία εξάλου και προήλθε. Μόλις τρία χρόνια κράτησε η καριέρα τους, ήταν όμως ικανά να σημαδέψουν μια ολόκληρη εποχή. Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Αγγλία της δεκαετίας του ΄70 ήταν τέτοιες που η εμφάνιση και η γιγάντωση ενός κινήματος αντίδρασης, που εκφράστηκε με την punk μουσική ήταν φυσικό επακόλουθο. Στην κίνηση αυτή πρωτοστάτησαν συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Stranglers, οι Stiff Little Fingers στην Ευρώπη και οι Ramones στις ΗΠΑ (τα πρωτο punk συγκροτήματα Stooges και New York Dolls ηχογραφούσαν ήδη από τα τέλη των '60s). Ακολουθώντας τα βήματα των garage συγκροτημάτων που πρωταγωνιστούσαν δέκα χρόνια πριν και μπολιάζοντας τη μουσική τους με ένταση και πάθος για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μουσική που τα ίχνη της και οι επιρροές της είναι ορατά ακόμη και σήμερα.
Ο Johnny Rotten μετά τη διάλυση των Pistols το 1978 θα σχηματίσει το συγκρότημα P.I.L. (Public Image Ltd).

Οι Sex Pistols πέρασαν στην ιστορία με τον μοναδικό στούντιο δίσκο τους με τίτλο "Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols" που κυκλοφόρησε στις 28 Οκτώβρη του 1977.
Track List
A' Side
1. Holidays In The Sun
2. Liar
3. No feelings
4. God Save The Queen
5. Problems
B' Side
1. Seventeen
2. Anarchy In The UK
3. Bodies
4. Pretty Vacant
5. New York
6. E.M.I.
Σε ορισμένες κόπιες υπήρχε και το τραγούδι Submission ως 7΄ιντσο δισκάκι.
Johnny Rotten, voc
Steve Jones, quit
Paul Cook, drums
Sid Vicious, bass
Οι Sex Pistols που επανήλθαν στο προσκήνιο ξανά το 1996 κι ως σήμερα εξακολουθούν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο και στα πλαίσια των συναυλιών τους επισκέφθηκαν και την χώρα μας το 2008.

Κι ένα δωράκι απ'τον Sid Vicious, το τραγούδι " My Way".

No comments: