Friday, May 14, 2010

Frank Sinatra

Σε ηλικία 84 ετών φεύγει από τη ζωή ο μουσικός που με την ερμηνεία του χαρακτήρισε τον 20ο αιώνα. Το ημερολόγιο έδειχνε Πέμπτη 14 Μαίου 1998 όταν άφηνε την τελευταία του πνοή ο Frank Sinatra, "η φωνή του αιώνα".
Γεννημένος στο New Jersey στις 12 Δεκεμβρίου του 1915 από Ιταλούς μετανάστες πραγματοποίησε μεγαλειώδη καριέρα ως μουσικός και ηθοποιός και αποτελεί συμβολική μορφή για την αμερικάνικη κουλτούρα.
Αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι όταν το 1936 άκουσε τον Big Crosby να τραγουδά, και ξεκίνησε το 1939 από την μπάντα του Harry James, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '40 ακολουθει σόλο καριέρα.
Ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που έμαθε να αναπνέει στη μέση μια νότας χωρίς να "σπάει" το τραγούδι, ενω χρησιμοποιούσε τη φωνή του όπως ένα μουσικό όργανο της jazz.
Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 1400 ηχογραφήσεις, ενώ στη μακρόχρονη καριέρα του, ως μουσικός κατέκτησε 11 βραβεία grammy, ενώ ως ηθοποιός απέσπασε όσκαρ β' αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία " Όσο υπάρχουν άνθρωποι" (From Here To Eternity) του 1953. Έζησε μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, παντρεύτηκε τέσσερις φορές, ενώ οργίαζαν οι φήμες για τη σχέση του με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα.

Δισκογραφία Frank Sinatra
Φιλμογραφία Frank Sinatra


Η φωνή του 20ου αιώνα μέσα από το utube :

New York, New York
Fly Me To The Moon
The Lady Is A Tramp (with Rita Hayworth)
Come Rain Or Come Shine
Something Stupid (Nancy Sinatra & Frank Sinatra Jr)
That's Life
My Way

No comments: