Sunday, January 31, 2010

Johnny Rotten


Στις 31 Ιανουαρίου 1956 γεννιέται στο Λονδίνο ο John Joseph Lydon, γιός μεταναστών ιρλανδικής καταγωγής. Θα γίνει γνωστός με το όνομα Johnny Rotten ως τραγουδιστής των Sex Pistols. Της βρετανικής punk μπάντας η οποία με τη μουσική της θα δημιουργήσει αίσθηση στο 2ο μισό της δεκαετίας του ΄70 και θα δώσει νέα ώθηση στη rock μουσική, από την οποία εξάλου και προήλθε. Μόλις τρία χρόνια κράτησε η καριέρα τους, ήταν όμως ικανά να σημαδέψουν μια ολόκληρη εποχή. Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Αγγλία της δεκαετίας του ΄70 ήταν τέτοιες που η εμφάνιση και η γιγάντωση ενός κινήματος αντίδρασης, που εκφράστηκε με την punk μουσική ήταν φυσικό επακόλουθο. Στην κίνηση αυτή πρωτοστάτησαν συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Stranglers, οι Stiff Little Fingers στην Ευρώπη και οι Ramones στις ΗΠΑ (τα πρωτο punk συγκροτήματα Stooges και New York Dolls ηχογραφούσαν ήδη από τα τέλη των '60s). Ακολουθώντας τα βήματα των garage συγκροτημάτων που πρωταγωνιστούσαν δέκα χρόνια πριν και μπολιάζοντας τη μουσική τους με ένταση και πάθος για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μουσική που τα ίχνη της και οι επιρροές της είναι ορατά ακόμη και σήμερα.
Ο Johnny Rotten μετά τη διάλυση των Pistols το 1978 θα σχηματίσει το συγκρότημα P.I.L. (Public Image Ltd).

Οι Sex Pistols πέρασαν στην ιστορία με τον μοναδικό στούντιο δίσκο τους με τίτλο "Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols" που κυκλοφόρησε στις 28 Οκτώβρη του 1977.
Track List
A' Side
1. Holidays In The Sun
2. Liar
3. No feelings
4. God Save The Queen
5. Problems
B' Side
1. Seventeen
2. Anarchy In The UK
3. Bodies
4. Pretty Vacant
5. New York
6. E.M.I.
Σε ορισμένες κόπιες υπήρχε και το τραγούδι Submission ως 7΄ιντσο δισκάκι.
Johnny Rotten, voc
Steve Jones, quit
Paul Cook, drums
Sid Vicious, bass
Οι Sex Pistols που επανήλθαν στο προσκήνιο ξανά το 1996 κι ως σήμερα εξακολουθούν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο και στα πλαίσια των συναυλιών τους επισκέφθηκαν και την χώρα μας το 2008.

Κι ένα δωράκι απ'τον Sid Vicious, το τραγούδι " My Way".

Wednesday, January 27, 2010

Introducing ... The Beatles


Στις 27 Ιανουαρίου του 1964 κυκλοφορεί το 1ο άλμπουμ των Beatles στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το "Introducing ... The Beatles".

Ήταν η πρώτη φορά που το αμερικάνικο κοινό άκουγε τα τραγούδια των θρυλικών σκαθαριών.
Α Πλευρά
1. I Saw Her Standing There
2. Misery
3. Anna (Go To Him)
4. Chains
5. Boys
6. Love Me Do

Β Πλευρά
1. P.S. I Love You
2. Baby It's You
3. Do You Want To Know A Secret
4. A Taste Of Honey
5. There's A Place
6. Twist And Shout

Tuesday, January 26, 2010

Massive Attack


Καινούργια δουλειά ετοιμάζουν οι Massive Attack. Πρόκειται για το 5ο στούντιο άλμπουμ της μπάντας από το Bristol, που θα κυκλοφορήσει στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ στις 11 του μήνα θα εμφανιστούν στο Hammersmith Apollo στο Λονδίνο. Θα έχει τον τίτλο "Heligoland" ενώ το 1ο single με τίτλο "Splitting the Atom" έχει κυκλοφορήσει απ' τον Οκτώβρη του 2009.
Το ντουέτο του Dj Granteley "Grant" Marshall (γνωστός ως G) και του Andrw "Andy" Vowles (γνωστός ως Mush) φτιάχτηκε στην πόλη της νότιοανατολικής Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο πειραματικός τους trip hop ήχος έγινε γνωστός ως ήχος του Bristol που δημιούργησε αίσθηση στα πρώτα χρόνια του '90. Μια σκηνή που κυριαρχούσαν εκτός από τους Massive Attack ο Tricky και οι Portishead.
Στη νέα τους δουλειά συνεργάζονται με διάφορους τραγουδιστές και τραγουδίστριες, τον Damon Albarn (Blur, Gorillaz), την εξαίρετη Hope Sandoval (Mazzy Star, Opal), τον Guy Garvey (Elbow), την Martina Topley-Bird (Tricky),το Νιγηριανό τραγουδιστή Tunde Adebimpe ενώ ο βασικός τραγουδιστής του σχήματος Robert Del Naja συμμετέχει σε 3 τραγούδια.
Δισκογραφία Massive Attack

1991 Blue Line
1994 Protection
1998 Mezzanine
2003 100th Window
2010 Heligoland


Track list
1. Pray For Rain
2.Babel
3.Splitting the Atom
4.Girl I Love You
5.Psyche
6.Flat of the Blade
7.Paradise Circus
8.Rush Minute
9.Satarday Come Slow
10.Atlas Air

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.massiveattack.com

Tuesday, January 19, 2010

Scorpions


Νέο άλμπουμ ετοιμάζει το δημοφιλές γερμανικό σχήμα μέσα στη χρονιά.
Πρόκειται για το άλμπουμ "Sting In The Tail", 17η στούντιο δουλειά της μπάντας και θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 19 Μάρτη. Θα περιλαμβάνει 12 τραγούδια τα οποία σύμφωνα με τον Mathhias Jabs είναι πιό κοντά στον ήχο της μπάντας στις αρχές των 80's.

Οι Scorpions πρωτοσχηματίστηκαν το 1965 στο Αννόβερο και μέχρι και σήμερα παραμένουν η δημοφιλέστερη μπάντα της Γερμανίας.
Σχηματίστηκαν από τους μουσικούς Rudolf Schenker (κιθάρες) και Klaus Meine (τραγούδι) και στο ξεκίνημά τους επηρεάστηκαν από γκρουπ της εποχής, όπως οι Yardbirs, οι Pretty Things και οι Spooky Tooth. Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος "Lonesome Crow" ηχογραφείται στο Αμβούργο κυκλοφορεί το 1972 και οι κιθάρες του Rudolf Schenker ακολουθούν το δρόμο που χάραξαν από τα μέσα του '60 οι Jimmy Hendrix, Cream και Led Zeppelin. To 1973 προστίθενται στη μπάντα ο μπασίστας Francis Buchholz και ο κιθαρίστας Ulrich Roth ο οποίος αποχωρεί το 1978, ο αδελφός του Rudolf, ο Michael Schenker (των UFO) παίζει τις κιθάρες στο εξαίρετο άλμπουμ "Lovedrive" του 1979 κι από κει και μετά νέος κιθαρίστας αναλαμβάνει ο Matthias Jabs. Απ΄το 1977 τα τύμπανα αναλαμβάνει ο Herman Rarebell. Με αυτή τη σύνθεση εμφανίζονται καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και με ελάχιστες αλλαγές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις και στη χώρα μας, όπου απ'τη δεκαετία του '80 και μετά διατηρούν ένα πολύ φανατικό και ιδιαιτέρως ενθουσιώδες κοινό.

Δισκογραφία Scorpions
1972 Lonesome Crow
1974 Fly To The Rainbow
1975 In Trance
1976 Virgin Killer
1977 Taken By Force
1978 Tokyo Tapes (live)
1979 Lovedrive
1980 Animal Magnetism
1982 Blackout
1984 Love At First Sting
1985 World Wide Live (live)
1988 Savage Amusement
1990 Crazy World
1993 Face The Heat
1995 Live Bites (live)
1996 Pure Instinct
1999 Eye To Eye
2000 Moment Of Glory (with The Berlin Philharmonica Orchestra)
2001 Acoustica (acoustic)
2004 Unbreakable
2007 Humanity:Hour I
2010 Sting The Tail

Απολαύστε μερικά χαρακτηριστικά τους τραγούδια απο το utube:
Wind Of Change
Still Loving You
Lovedrive
Rock You Like A Hurricane
Blackout
Always Somewhere
Send Me An Angel
In Trance
You And I
The Zoo
Big City Nights
When The Smoke Is Going Down

Tuesday, January 12, 2010

Κλασικά εξώφυλλα άλμπουμς σε γραμματόσημα

Άλμπουμ των Rolling Stones, των Coldplay των Clash και του David Bowie, θα συμπεριλαμβάνονται στην τιμητική σειρά γραμματοσήμων που θα κυκλοφορήσουν τα Βασιλικά Ταχυδρομεία της Μ. Βρετανίας. Συγκεκριμένα, θα τυπωθεί μια αναμνηστική δεκάδα, με κλασσικά άλμπουμ δέκα βρετανών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, τα οποία είναι τα εξής:

Rolling Stones- Let It Bleed
Blur- Parklife

Clash- London Calling
Coldplay- A Rush of Blood to the Head
David Bowie- The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Led Zeppelin- IV
Mike Oldfield- Tubular Bells
New Order- Power, Corruption & Lies
Pink Floyd The Division Bell
Primal Scream- Screamadelica


Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή των άλμπουμς, αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη δεκάδα λείπει το κορυφαίο
βρετανικό συγκρότημα, οι Beatles!